werken in het buitenland

werken in het buitenland

Vaak klagen co-schappers over de vooruitzichten op het vinden van een mooie baan na afstuderen. En soms klagen recent afgestudeerden over de moeilijkheden bij het vinden van een geschikte baan of zelfs waarneming.

Echter als je tot deze categorie behoort zou je er goed aan doen ook eens in overweging te nemen dat de wereld niet ophoudt bij Roosendaal, Maastricht of Enschede… of zelfs bij de Atlantische Oceaan. In het buitenland zijn namelijk vaak voldoende banen te vinden en vaak nog beter betaald ook. Dat komt mooi uit, want zo hoorden we, met een Utrechts diploma op zak kun je over de hele wereld terecht. Helaas vergat men hierbij te vermelden dat er soms wat haken en ogen achter zitten en dat je soms behalve je Utrechtse diploma nog een of meerdere examens zult moeten afleggen. Ondanks dat het iets lastiger is dan het misschien op het eerste gezicht lijkt is het de moeite waard om toch eens te kijken hoe je van twee schitterende vakantielanden je werkomgeving kunt maken: Australie en Canada.

AUSTRALIE:

Om in Australie te werken heb je over het algemeen drie zaken nodig:

1. Een visum dat je de gelegenheid geeft om te werken
2. Een openstaande vacature
3. Een licentie voor de staat waar je wilt werken

1- is makkelijk te voldoen (aannemende dat je nog geen 31 jaar bent): Australie heeft namelijk een prachtig ‘Working Holiday Visa’. Een visum voor een jaar, waarmee je niet alleen in het land mag zijn, maar er ook werken. Het kost je zo’n 200 euro. Nadeel van dit visum is dat je slechts 6 maanden bij een en dezelfde werkgever kunt blijven. Gelukkig kan je werkgever echter zonder al te veel moeite een werkvergunning voor nog eens 4 jaar aanvragen, mocht het van beide kanten bevallen na een paar maanden.

2- is niet al te lastig: kijk eens opwww.kookaburravets.com of www.vetlink.com.au . Daar zijn voldoende banen te vinden. Wat betreft startsalaris kun je denken aan zo’n 50.000 AUD per jaar (zo’n 40.000 euro bruto bij de huidige koers). Staten waar het relatief makkelijk zou moeten zijn om een baan te vinden zijn het Northern Territory en Tasmania.

3- is de lastigste. Veel (mogelijk tegenwoordig zelfs ALLE staten) in Australie vragen namelijk om meer dan alleen je Utrechtse diploma. Voor hen geldt namelijk dat Utrecht niet een van de uitzonderingsuniversiteiten is waar je een ‘license without examination’ kunt aanvragen. Zij stellen dat je namelijk ook een Australisch examen af moet leggen (duurt een paar dagen, is alleen in Australie te doen en kost, schrik niet, zo’n 6000 euro). Gelukkig is er een ‘sluiproute’, die je bovendien het voordeel geeft dat je later relatief makkelijk in de VS of Canada zou kunnen werken: je kunt namelijk ook het North American Veterinary Licensing Exam (NAVLE) doen, een licentie ergens in de VS of Canada aanvragen en deze gebruiken om aan wel een ‘license without examination’ (without examination in Australie dus) aan te vragen. Meer over de NAVLE later.
Voor de verschillende staten kun je hier de gedetailleerde ‘licensing requirements’ opzoeken: http://www.avbc.asn.au/contact.htm

Er zijn mogelijk twee manieren om onder de NAVLE uit te komen, ik kan echter niet garanderen dat deze (nog) werken.

De eerste mogelijkheid is om eerst een licentie in nieuw Zeeland aan te vragen. Je doet er echter goed aan bij het Veterinary Board van de staat waar je wilt gaan werken (zie de link hierboven) te informeren of je met je Nieuw Zeelandse licentie ook een ‘license without examination’ in de desbetreffende staat kunt verkrijgen. Gebruik de volgende link om een licentie in Nieuw Zeeland te verkrijgen: http://www.vetcouncil.org.nz/gainReg.php
Het lijkt erop dat je om een licentie in Nieuw Zeeland te verkrijgen behalve je diploma ook moet slagen voor een Engelse taal toets, de IELTS. Dit examen kun je in Amsterdam doen, bij het BLTC: http://www.bltc.nl/
De tweede mogelijkheid was (of is?) eerst een licentie in het Northern Territory (NT) aan te vragen, die je later kunt gebruiken om reciprook een licentie voor een andere Australische staat aan te vragen. In 2007 had je hier geen NAVLE of Australisch examen voor nodig en was je Utrechtse diploma voldoende. Mocht je deze weg willen bevaren, neem dan eerst een kijkje op de site van het Veterinary Board van het NT en neem contact met ze op en vraag of het voor ‘Utrechters’ nog altijd zo makkelijk is een licentie aan te vragen. Antwoordt men hier bevestigend op, neem dan contact op met het Veterinary Board van de staat waar je ECHT wilt gaan werken en vraag of je met je NT license in aanmerking komt voor een ‘license without examination’.
Wil je de officiele route volgen dan zul je voor veel staten een NAVLE moeten afleggen en een licentie in een Noord Amerikaanse staat vekrijgen. Een NAVLE is een examen dat je af kunt leggen bij het CITO in Arnhem, het is een multiple choice en wordt volledig op de computer gedaan. Je kunt vragen krijgen over zowat alles wat je tijdens je studie geleerd hebt, maar het leeuwendeel betreft vragen zoals je ze in klinische diagnostiek, ziekteleer en klinische lessen gewend bent geraakt. Het examen duurt 8 uur. Het kost 550 USD + 275 USD om het in Europa af te mogen doen (in total zo’n 600 euro) en je moet er minimaal een paar weken studeren (liever nog een maand of 2, 3) voor uittrekken, aangezien je vragen over alle diersoorten kunt krijgen. De NAVLE wordt in twee periodes in het jaar afgenomen, normaliter rond december en april.
Om de NAVLE te mogen doen heb je goedkeuring van een Amerikaanse staat of een Canadese provincie nodig. Mocht je de NAVLE alleen doen om in Australie aan de slag te kunnen dan raad ik je aan om hem via het Veterinary Board van Delaware aan te vragen. Voor veel Amerikaanse staten heb je namelijk om een licentie aan te vragen niet alleen je Utrechtse diploma en de NAVLE nodig, maar moet je ook een provincial examen (vaak alleen over wetten en regels, maar bijvoorbeeld California heeft bovendien OOK een examen over diergeneeskundige zaken) behalen. www.kookaburravets.com

VETserieus, diergeneeskunde Utrecht